Nieuw in ons assortiment - Het vloeibare goud uit Marokko

Argan-olie bestaat uit 80% onverzadigde vetzuren, waarvan ± 35 % Linolzuur en heeft een hoog gehalte natuurlijke vitamine E (alpha-tocopherol 620mg/kg. ) Dit hoge aandeel natuurlijke antioxidanten beschermt tegen vrije radicalen.

De olie verhindert het uitdrogen van de huid en rimpelvorming. Bijzonder werkzaam is hij bij huidproblemen; door het regelmatig gebruik wordt jeuk bij dermatitis e.d. duidelijk minder. Argan-olie is een beduidend anti-aging produkt zonder schadelijke bijwerkingen.

ARGANOLIE – biologisch – oorsprong: Marokko

 

De Arganboom of Arganie, Argania spinosa, is één van de oudste bomen ter wereld (botanici schatten de ouderdom op 25 miljoen jaar). Het hout is zeer hard (dichtheid 1) en wordt door de lokale bevolking IJzerhout genoemd. Arganbomen groeien nu nog uitsluitend in het zuidwesten van Marokko in het gebied tussen Essaouira en Agadir. Deze streek wordt bevolkt door stammen van de Amazigh (Berbers) wiens leven en cultuur traditioneel door de Arganboom bestemd worden. De stekelige boom kan 150-200 jaar oud worden en is tot op 1000 mtr. hoogte in het gebergte te vinden. De Argan wordt tot 10 meter hoog en de kroon kan een doorsnee van 15 meter bereiken. Op zoek naar water boren de wortels zich tot 30 meter diep in de zandbodem. De boom geeft de Amazigh alles wat voor hen van levensbelang is, hij schenkt ze brandhout en schaduw; zijn bladeren en vruchten dienen de geiten en kamelen tot voedsel. Bovendien verhindert hij bodemerosie en leveren de pitten een exclusieve olie.

Door het uitbundige kappen ten behoeve van bouw- en brandhout is het aantal bomen sinds het begin van de 20e eeuw met de helft geslonken.  

 

Al bij de Feniciërs was de Argan-olie bekend en in het jaar 1219 schreef de Egyptische arts Ibn Al Baythar een wetenschappelijk bericht over de productie en werking van deze olie. De Berberstammen uit de Souss kennen de kracht van de Argan-olie al sinds jaar en dag, niet voor niets wordt hij de "boom der schoonheid" genoemd. De olie, die tot het waardevolste voedsel ter wereld wordt gerekend, is eveneens waardevol in de haar- en huidverzorging. Bovendien is Argan-olie een traditioneel middel voor de behandeling van reuma en huidziekten.

 

De Arganvruchten lijken op gele pruimen, maar het vruchtvlees is voor de mens ongenietbaar. Het oogsten en verwerken van de vruchten is uitsluitend vrouwenwerk, van begin juni tot september verzamelen de Berbervrouwen de rijpe vruchten die van de bomen gevallen zijn. Wegens de harde, scherpe stekels kunnen de vruchten niet uit de boom geschud worden, ook machinaal oogsten is niet mogelijk. Per ezel worden de vruchten naar het dorp gebracht, waar ze eerst worden gedroogd. 

 

Na het drogen worden de noten, waarvan de schaal veel dikker en harder is dan die van een hazelnoot, door de vrouwen en kinderen met behulp van een steen gekraakt. Hij bevat tot drie "amandelen" ter grote van een zonnepit. Deze pitten worden in een stenen molen gemalen en de pulp wordt met water tot een brei vermengd. Door het met de hand uitpersen van deze brei wordt uiteindelijk de olie gewonnen.

De seizoenopbrengst van één boom "Agdal", ruim 30 kg. vruchten "Afiasch", bedraagt ongeveer 0,7 liter olie en is 15 uur werk voor één persoon.

 

Argan-olie bestaat uit 80% onverzadigde vetzuren, waarvan ± 35 % Linolzuur en heeft een hoog gehalte natuurlijke vitamine E (alpha-tocopherol 620mg/kg. ) Dit hoge aandeel natuurlijke antioxidanten beschermt tegen vrije radicalen.

De olie verhindert het uitdrogen van de huid en rimpelvorming. Bijzonder werkzaam is hij bij huidproblemen; door het regelmatig gebruik wordt jeuk bij dermatitis e.d. duidelijk minder. Argan-olie is een beduidend anti-aging produkt zonder schadelijke bijwerkingen.

Gebruik Argan-olie  bij o.a.; huidbeschadigingen, droge en rijpere huid, zonnebrand, allergische of geïrriteerde huid, dermatosen, jeuk, schilferende huid, psoriasis, acne, haaruitval. De olie laat zich goed mengen met etherische oliën en andere basisoliën, toevoeging van minimaal 5% verhoogt de houdbaarheid van mengsels. Arganzeep is een ideale verzorging voor de gevoelige en allergisch reagerende huid.

Argan is hoofdzakelijk samengesteld van verzadigde vetzuren, rijk aan Vitamine E en anti-oxydanten en bevat zeldzame plantaardige steroïden waaraan een verstevigende en ontstekingsremmende werking wordt toegschreven, o.a. bij jicht en andere gewrichtsontstekingen. De olie trekt snel in de huid en veroorzaakt dan ook geen vlekken meer. De unieke samenstelling van de Argan-olie resulteert in eigenschappen die zich uitstekend lenen voor de cosmetische producten:

·  Neutraliseert vrije radicalen

·  Beschermt de huid tegen de negatieve gevolgen van UVA / UVB straling

·  Werkt celvernieuwend ( vermindert bestaande rimpels)

·  Vermindert bestaande littekens ( als gevolg van acne)

·  Verbetert de elasticiteit van de huid

·  Voorkomt veroudering van de huid

·  Beschermt tegen dehydratatie van de huid

·  Versterkt zwakke nagels

·  Beschemt, versterkt en verzorgt het haar

·  Massage hoofdhuid: dof en lusteloos haar wordt weer dik glanzend

 

 

- Babyverzorging : Een zachtere olie voor de verzorging van je baby zal je niet kunnen vinden. Hydrateert de tere babyhuid als deze droog aanvoelt. Een natuurlijke olie geniet de voorkeur boven de gebruikelijke synthetische oliën.
Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -