Jojoba

Jojoba wordt geperst uit de noot van een tot drie meter hoge struik die in de woestijnen van de VS en Mexico groeit. De jojobastruik kan in zuiver woestijngebied groeien, daar hij temperaturen tot 60 gr. C verdraagt. Jojoba is een oud geneesmiddel van de indianen die het toepasten bij ontstoken ogen, keelontsteking, huidziekten en haarverzorging.

Het is een zeer ongewone olie. Normaal gesproken verbinden de planten glycerol met vetzuren om olie te produceren. De jojobaplant verbindt echter voor zijn olie alcoholvetten met vetzuren, bijgevolg lijkt ze op een vloeibare was en kan niet oxyderen, dat wil zeggen, ze bederft niet.

In 1933 ontdekten onderzoekers van de universiteit van Arizona, dat jojobaolie anders van aard is dan de bekende plante-oliën, maar een sterke overeenkomst met witte amber vertoont, die in de voorhoofds-holte van de walvis voorkomt. Witte amber is een natuurlijke emulgator, bijvoorbeeld voor het maken van crèmes. Jojobaolie kan eveneens als emulgator gebruikt worden voor zelfgemaakte crèmes. Jojoba bevat ontstekingremmende stoffen en is derhalve een geneesmiddel bij een ontstoken huid. Ook bij eczemen en psoriasis beeft ze als basis olie haar waarde bewezen. Eigenlijk is jojoba geen olie, maar een was.

Jojoba olie – Simmondsia california/chinensis. Simmondsiaceae.

Algemeen:
Goudgele oilie, bijna reukloos. Jojoba lijkt veel op ons sebum.
Soortelijk gewicht bij 25 graden C: 0.868. Kookpunt 398 graden C. Vriespunt 10,6 - 7 graden C.
Moleculair gewicht 608.

De naam komt van de botanicus T.W. Simmonds, overleden 1805 en jojoba is de Mexicaanse naam voor de plant. De Indianen gebruikten de was al tijden in cosmetica en om hun leer zacht te maken. De noten bevatten 50-60% was. Na de koude persing blijft er nog 20% was over. Die worden er met oplosmiddelen uitgehaald en heeft geen waarde in de aromatherapie en in de lichaamsverzorging. Vloeibare jojoba oxideert niet, is geel van kleur en geurloos.
Groeit in het wild in de woestijnen van Noord Mexico en Zuid Arizona. Wordt hier al eeuwenlang gebruikt door de inheemse bevolking, aangezien het klimaat ruig is. De zaden van de struik bestaan voor 50% uit een vloeibare was die “olie” genoemd wordt.

De jojoba, woestijnheester of kleine boom wordt tot 1-2 meter hoog, is groenblijvend en draagt zwarte bonen. Hij heeft een penwortel die zeker wel 5 meter en verder de grond in gaat, om water en voedingstoffen te verkrijgen.
De vrouwelijke planten worden bestoven door de wind, die de mannelijke pollen draagt. Dan verharden de bestoven vrouwelijke pollen in een capsule, die zaad bevat en door te groeien wordt de capsule dunner en droog. Dan barst hij open en het volwassen zaad valt op de grond. Hij wordt geplant in rijen met een afstand van 5 meter. De ideale regenval is 500-600 mm. per jaar, maar hij doet het ook goed tot 350 mm. per jaar. Kleine bloemen verschijnen in het voorjaar: de mannelijke bloemen geel, de vrouwelijke bleekgroen, gevolgd door ovale zaaddozen. De plant verdraagt temperaturen tot 60 graden C en groeit zeer langzaam. Na 2-4 jaar kan hij geoogst worden en na 12 jaar bereikt hij wat dit betreft de top. Bij goed onderhoud kan men nog jaren oogsten. Hij kan 150 jaar oud worden en tot 5 meter hoog. De oogst vindt plaats op het einde van februari tot begin maart. De zaden vallen op de grond en worden door gespecialiseerde oogsters verzameld. Hij kan meer dan 100 jaar oud worden. Hij wordt gekweekt in Israël, Argentinië, Zuid Afrika, India, Chili, Peru, Australië, Mexico en de USA. Australië produceerde in 1996 7 ton. Ook is er commerciële teelt in Iran en in droge en dorre gebieden tussen de 23-34 graden Noorderbreedte.
De vraag op de wereldmarkt zal stijgen van 80.000 tot 200.000 ton in de toekomst.

Werkzame bestanddelen:
Samenstelling: verzadigde vetzuren 3% palmitinezuur. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 12% oleïnezuur, 16% docosanoïdenzuur en 70% eiconsanoïdezuur. Verder Palmitoleïnezuyur, linolzuur, linoleenzuur, behenzuur, erucazuur.
Jojoba olie is eigenlijk geen olie maar een vloeibare was. Veel eigenschappen zijn gelijk aan die van de walschot/spermaceti-olie (in de schedelholten van de potvis die onder alle omstandigheden dezelfde viskositeit heeft).

Werkzaamheid:
De olie is verzachtend en geschikt voor elk huidtype.De olie wordt gewonnen door het persen van de zaden, is zeer licht, rijk aan onverzadigde vetzuren, wordt niet ranzig en kan lang bewaard worden, onder de juiste condities. De olie is goudgeel en glad en wordt door alle huidtypen goed opgenomen. De olie bezit esters die bij de huid passen. Daarom wordt ze veel toegepast in de huidverzorging. De olie assimileert heel goed met de huid, oxydeert traag (hoog gehalte aan tocopherol), blijft stabiel en hydrateert de bovenste huidlagen zeer goed. Vertraagt de afgifte van talg en is daarom bijzonder geschikt voor de vette huid.

Het is een dikke olie die niet vet aanvoelt en daardoor een perfecte basis voor make-up. Kan zonder bezwaar rond de ogen gebruikt worden. Goede basisolie om reuma en artritis te bestrijden aangezien hij anti-ontstekend werkt. Niet inwendig. Te gebruiken: als 100% basisolie of als toevoeging 10-50%.
Geschikt voor elk huidtype. Redelijk geschikt als basis voor zonnebrandolie, heeft lichtbeschermingsfactor 4. Jojoba heeft ontstekingremmende stoffen, myristinezuur en is helend op de huid. De houdbaarheid is wel tot 30 maanden. Wordt veel vervalst.

Recept voor een gezichtsolie voor de vette huid: 50ml jojoba olie, 5 druppels cypres en 7 druppels citroen. Of: 5 druppels bergamot en 5 druppels ylang ylang.
Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -