Amandelolie

Amandelen vallen onder de pruimenfamilie. Oorspronkelijk komt de amandelboom uit Klein-Azië. De boom wordt nu op allerlei plaatsen gekweekt en in het Middellandse Zeegebied komt hij in het wild voor.
De Romeinen gebruikten deze olie voor de schoonheidsverzorging en voor het behandelen van blessures.
Dit is een reinigende, goede massage-olie voor ieder huidtype.
• irriteert de huid niet en is daarom bijzonder geschikt als reinigingsmiddel voor de gevoelige huid en als ‘smeermiddel’ voor de droge huid
• heeft en voedzame, verzachtende, verzorgende en gladmakende werking

AMANDELOLIE

Amandel olie – Prunus dulcis, synoniem Prunus amygdalus. Rosaceae.

Deze wordt gebruikt in de huidverzorging, aromatherapie, massages, enz. Het broertje var. amara of bittere amandel wordt niet in de aromatherapie gebruikt, wel in de voedingsmiddelenindustrie.

Algemeen:
Met ongeveer 3000 vertegenwoordigers over de gehele wereld, behoort de amandel tot de Rosaceae. De diversiteit is enorm. De amandel behoort tot het geslacht prunus. De naam is afgeleid van het Griekse amygdale of amygdalos. De geslachtsnaam prunus komt van proummon: pruim. De soortnaam dulcis betekent: zoet. De amandel is een van de oudste cultuurvruchten die bekend zijn. In het stenen tijdperk al bekend en gevultiveerd sinds de bronstijd.

Amandelbomen worden geteeld in Zuid Europa, Marokko, Turkije, Iran en Californië. Waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit Klein Azië en via Perzië in Egypte terecht gekomen, daarna in de 5e eeuw voor Christus in Griekeland en ten tijde van de Romeinen over het gehele Middellandse Zeegebied verspreid.
Komt voor in de gematigde streken in het Noorden. Het is een boompje van 8 - 10 meter, bloeit prachtig met witte of roze bloemen in het begin van het voorjaar en de vruchten verschijnen in de zomer. De boom heeft een brede open kroon. De bladeren zijn langwerpig, lancetvormig tot 12 cm lang en komen na de bloemen. De boom is eenhuizig. De lichtroze bloemen trekken veel bijen aan, doordat ze veel nactar bezitten. De bijen en allerlei vliegen zorgen voor de bestuiving. De bloem ontwikkelt zich in de zomer tot een behaarde steenvrucht. De kern heeft drie lagen: een donzige leerachtige laag, daarin de geelbruine noten en weer daarin de eigenlijke amandel, omgeven door een vliesje. Van half augustus tot eind oktober breekt het omhulsel en valt de pit eruit. Hij heeft ook waarde als sierboom, bijvoorbeeld vooral in Nederland. De zaden zijn arm aan zetmeel en ze zijn giftig.
De olie wordt gewonnen door de eerste koude persing van de zoete amandel, die ongeveer de helft van zijn gewicht aan olie opbrengt.

Werkzame bestanddelen:
In de pit:
24-methylene-cycloartenol - alpha-linoleic acid - alpha tocopherol - aluminium - amygdaline - antimony - arabinogalactans - arsenixum - ascorbinezuur - as - aspartic acid - barium - beta-caroteen - beta-sitosterol - boron - bromine - cadmium - koffiezuur - calcium - campesterol - koolhydraten - cesium - chlorine - chroom - citrostadienol - kobalt - koper - cystine - daucosterol - dioleolinoleine - emulsine - europium - vet - fiber - fluorine - folacine - folic acid - gadoleic acid - gamma-tocopherol - glutamic acid - glycine - goud - hafnium - HCN - histidine - iodine - ijzer - isoleucine - lanthanum - lauric acid - lood - leucine - linoleic acid - lutetium - lysine - magnesium - mangaan - kwik - molybdeen - slijmstof - mufa - myristic acid - niacine - nitrogeen - oleic acid - oxalic acid - palmiotic acid - palmitoleic acid - pantothenic acid - pentosan - phenethylamine - phenylalanine - fosfor - phytate - phytic acid - phytosterols - kalium - proline - proteine - prunasine - pufa - raffin ose - riboflavine - rubidium - salicylaat - samarum - scandikum - selenium - serine - SFA - silicon - sodium - stachyose - stearic acid - strontium - sucrose - suiker - zwavel - tantalum - thiamine - thorium - threonine - tin - titanium - trioleine - tryptophan - tungsten - tyrosine - valine - vanadium - vit b6 - ytterbium - zink.

De olie is goed vloeibaar, lichtgeel van kleur en aangenaam van geur. Hij bevat 55% vet en is rijk aan onverzadigde vetzuren (67%), verzadigde vetzuren 10% palmitinezuur, 30% meervoudig onverzadigde vetzuren: linolzuur, enkelvoudig onverzadigde vetzuren: 80% oleïnezuur (wordt ook gemaakt door onze huidklieren) en 1% palmitoleenzuur, proteïne (21%), carbonhydraten (17%) de vitaminen A en B1, B2, B6, E en de mineralen Ca, Fe, K, Mg, Na, P en S. (2 kg amandelen voor 1 kilo olie).

Werkzaamheid:
Het is een verzachtende olie die geschikt is voor ieder huidtype, maar vooral voor de droge huid op zichzelf al een weldaad is. Deze olie vindt haar toepassing bij huidproblemen (droge of geïrriteerde huid, dermatosen, jeuk, zonnebrand) in baby olie of als demaquillage olie (ontschminken). Reguleert het vochtgehalte van de huid en gaat de vorming van rimpels tegen. Voor een oudere huid iedere avond na bad of douche een weinig olie in de huid van het gezicht, hals en decolleté masseren. Het is een heerlijke olie om mee te masseren. Kan zonder problemen rond de ogen gebruikt worden. Mengt zich goed met etherische oliën. Inwendig te gebruiken tegen kriebelhoest. Stimuleert de doorbloeding en de haargroei. De olie is lichtgeel van kleur, vet en glad. Maakt de huid zacht en soepel. Is een rijke bron van essentiële vetzuren. Kan als 100% basisolie worden gebruikt of als 50% toevoeging. Mensen die allergisch zijn voor de amandel, zullen waarschijnlijk ook niet tegen de olie kunnen. Uittesten op de binnenkant van de elleboog, 24 uur.
Kan ook goed in de keuken worden gebruikt in salades, 1 koffielepel. De olie heeft een rookpunt van 216 graden C.

Toepassen: “Berg” op hoofdje van baby; kraaienpootjes rond de ogen; ruwe handen of kloven aan voeten; inwendig als mild laxeermiddel.
Voorzichtig met het gebruik van de bittere amandelolie, die niet verkregen wordt door persing maar door waterdampdestillatie van de bittere amandel. De olie bevat enzymen, blauwzuur en benzaldehyde. Bij onregelmatig gebruik in de koelkast bewaren.Amandelen vallen onder de pruimenfamilie. Oorspronkelijk komt de amandelboom uit Klein-Azië. De boom wordt nu op allerlei plaatsen gekweekt en in het Middellandse Zeegebied komt hij in het wild voor. Voor de Aromatherapie wordt gebruikt gemaakt van de zoete amandel.
Bittere amandelolie kan blauwzuur bevatten.

De Romeinen gebruikten deze olie voor de schoonheidsverzorging en voor het behandelen van blessures.

Dit is een reinigende, goede massage-olie voor ieder huidtype.

• irriteert de huid niet en is daarom bijzonder geschikt als reinigingsmiddel voor de gevoelige huid en als ‘smeermiddel’ voor de droge huid
• heeft en voedzame, verzachtende, verzorgende en gladmakende werkingAantekeningen:• rijk aan vit. A, B, D en E, onverzadigde vetzuren, mineralen en oligo-elementen
• vochtregulerend en rimpelwerend
• wordt snel geabsorbeerd door de huid
• vermengt zich uitstekend met etherische olie
• vermengt zich uitstekend met andere basis oliën

• Toepassingen bij uitwendig gebruik:
• Basisolie
• voor baby’s en kleine kinderen met een droge huid (1 druppel rozenolie op 15 ml)
• massages, ook gezichtsmassage
• reinigingsmiddel voor normale en gevoelige huid
• aftersun olie (met lavendel/kamille)
• bij droge huid
• bij ruwe huid
• bij gevoelige huid
• bij schilferige huid
• schaafwonden
• kloven etc. etc.
Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -