Abrikozenolie

De abrikoos is verwant aan de pruimen De boom is wel winterhard met witte of iets rood getinte bloemen, die rijpen tot lichtoranje vruchten en kan tegen droogte en hitte. De olie wordt gewonnen van de pitten die de helft van hun gewicht aan olie opleveren. Hij is licht van kleur en textuur, niet vettig. Het boompje wordt vooral in de USA, Zuid-Afrika en de landen rond de Middellandse zee grootschalig aangeplant. De vruchten worden hoofdzakelijk gedroogd en veel in de jamfabricage gebruikt. De pitten worden vooral in de bakkerij gebruikt ter vervanging van amandelen. Naast de abrikozenpit olie wordt uit de pit ook een bittere “amandel” olie gewonnen. Geschikt voor alle huidtypen, de olie laat geen vettig laagje na

Abrikozenpit olie – Prunus armeniaca. Familie Rosaceae.

De kleur van de olie is lichtgeel. De geur is zwak en de smaak mild. De bereiding: koudgeperst. De olie lost op in vette olie en etherische olie, niet in ethanol. Het soortelijk gewicht is 0.916. Brekingsindex: 1.472. Niet verhitten boven 65 graden C. Houdbaarheid 12 maanden.

Algemeen:
Inheems in Armenië, maar komt waarschijnlijk uit Noordoost Azië, eventueel China, tegen de Russische grens. Het is een populaire vrucht. Via Griekenland werd de abrikoos door de Romeinen in 70 voor Christus over geheel Europa verspreid. Werd onder Hendrik VIII in Engeland geïntroduceerd. Het oorspronkelijke teeltgebied ligt in Hongarije, waar de Turken grote boomgaarden aanplantten, die na hun vertrek werden verwaarloosd. Van de wereldproductie neemt Turkije 85% aan gedroogde abrikozen en abrikozenpitten voor zijn rekening. De tegenwoordige teel is in Spanje, Italië en in Oostenrijk en Zwitserland. De abrikoos is verwant aan de pruimen en perziken en kan wel in een koel klimaat gedijen maar in koele zomers draagt hij dan soms geen vruchten, zoals in Nederland. Hier bloeit hij vroeg in het seizoen, waardoor de bloemknoppen kunnen bevriezen, de bloemen en/of het vruchtbeginsel. Ook de bestuiving kan een probleem zijn door slecht weer. De boom op zich kan wel 10 meter hoog worden. Daarom wordt hij dikwijls geënt op een onderstam. Er zijn veel verschillende soorten onderstammen. Door snoei kan men een struik, boom of leiboom maken. Omdat er commercieel geen teelt is in Nederland heeft men weinig aan de uitbreiding van rassen gedaan.
De abrikoos is verwant aan de pruimen De boom is wel winterhard met witte of iets rood getinte bloemen, die rijpen tot lichtoranje vruchten en kan tegen droogte en hitte. De olie wordt gewonnen van de pitten die de helft van hun gewicht aan olie opleveren. Hij is licht van kleur en textuur, niet vettig. Het boompje wordt vooral in de USA, Zuid-Afrika en de landen rond de Middellandse zee grootschalig aangeplant. De vruchten worden hoofdzakelijk gedroogd en veel in de jamfabricage gebruikt. De pitten worden vooral in de bakkerij gebruikt ter vervanging van amandelen. Naast de abrikozenpit olie wordt uit de pit ook een bittere “amandel” olie gewonnen. Geschikt voor alle huidtypen, de olie laat geen vettig laagje na.

Werkzame bestanddelen:
In de vrucht:
b-glucosidase - calciumpectaat - capronic acid - delta-octalacton - flavoxanthine - gamma-caprolacton - invertase - kaempferol-3-O-galactoside - pangamic acid - quinic acid - squaleen - 3,4-dihydroxybenzoic acid - alanine - alpha-cryptoxanthin - alpha-terpineol - amygdaline - amylase - arginine - ascorbic acid - as - aspartic acid - benzylalcohol - beta-caroteen - beta-sitosterol - boron - calcium - campesterol - campherol - catechine - citroenzuur - cystine - dextrose - oleic acid - emulsine - estron - vet - phenylalanine - fiber - meervoudig onverzadigde vetzuren - folacin - fosfor - fructose - phytosterin - gamma-caroteen - tannic acid - glucose - glutamic acid - glycine - glucoside - histidine - blauwzuur - hyperoside - isoleucine - isoquercitrine - isobutyric acid - ijzer - jodium - koffiezuur - kalium - chlorogeenzuur - koper - cholesterol - koolhydraten - leucine - linalol - linolzuur - luteine - lycopeen - lysine - magnesium - mangaan - methionine - enkelvoudig onverzadigde vetzuren - verzadigde vetzuren - natrium - neo-chlorogeenzuur - palmitinezuur - polyphenol - pro-anthocyanidine - proline - proteine - quercetine - quercitrine - bernsteenzuur - rutoine - saccharose - salicylaat - serine - stearinezuur - threonine - tryptofaan - tyrosine - valine - water - vanillinezuur - wijnzuur - vit.b1, b2, pp, - pantotheenzuur - vit.b6 - zink - appelzuur - etherische olie.

De abrikozenpitten bevatten een hoog gehalte cyanogenische glycosiden waarbij het zeer giftige blauwzuur vrijkomt.
De olie wordt gewonnen door het persen van de pitten en bevat de vitaminen A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E en de mineralen Ca, Cl, Cu, Fe, K, Mg, Na, P en S. Zie Vitaminen en mineralen.
Vanwege het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren, 30% linolzuur en 0,4% alfa-linoleenzuur wordt deze olie in voedende huidpreparaten gebruikt.
Verzadigde vetzuren: 5% palmitinezuur en 1% stearinezuur. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 2% palmitoleenzuur en 66% oleïnezuur (wordt ook door onze huidklieren geproduceerd). Verder nog 28% linolzuur, linoleenzuur, arachinezuur, eicoseenzuur en behenzuur.

Werkzaamheid:
afrodisiacum - anthelmintisch - anticonvulsant - antidoot - antibacterieel - antipyretisch - astma - bronchitis - constipatie - depressies - diuretisch - ejaculatie, voortijdige- - emetisch (braakmiddel) - emolliënt - expectorant - hoeststillend - laxatief - relaxerend - stimulerend - tonisch. Wordt ook gebruikt om te verven, in de cosmetica- en voedingsmiddelenindustrie.

Het is een uitstekende massage-olie, maar ook goed te gebruiken als baby-olie, bij een schrale huid en kloven. Het is een lichte olie, verzachtend, bijvoorbeeld bij zonnebrand, huidactiverend en versterkend, toniserend en hydraterend. Geschikt voor ieder huidtype, maar speciaal voor de droge, rijpere en gevoelige huid. Kan zonder bezwaar rond de ogen gebruikt worden. Hij verstevigt het huidweefsel en bindweefsel. De olie kan 100% als basisolie worden gebruikt. Hij wordt snel opgenomen door de huid en de huid wordt soepel, glad, zacht en glanzend.
Aangezien hij tot de Rosaceae behoort kan de olie goed dienen als basis voor de etherische olie van roos, jasmijn en andere delicate bloemenoliën.
De olie kan ook in de keuken worden gebruikt, in salades.


Recept voor gezichtsolie: 15 ml jojoba-olie, 15 ml abrikozenpit-olie, 5 druppels tarwekiem-olie, 2 druppels lavendel, 1 druppel neroli en 1 druppel geranium.
Houdbaarheid 1 jaar. Bij onregelmatig gebruik in de koelkast bewaren.

Bron: Wikipedia nl., en., de.
Zimmermann, E.: Aromatherapie für Pflege- und Heilberufe. Das Kursbuch zur
Aromapraxis. ISBN 3-87758-239-7
Anthemis aromatherapie.
Botanical. com A modern Herbal by Mrs. M. Grieve.
Liber Herbarum II Prunus armeniaca L.
Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -