Natuurlijk gezonde kinderen

Het zijn drukke tijden, er wordt veel van ons en onze kinderen verwacht. Daarbij verwachten wij dan ook weer dat alles gaat zoals het eigenlijk zou moeten gaan. Met ons en met onze kinderen. Toch gebeurt het al te vaak dat er onverklaarbare klachten ontstaan. Kinderen "luisteren"niet, of misschien "luisteren"wij niet naar onze kinderen. Binnen de natuurgeneeswijze wordt ook heel aandacht gevraagd voor de drie R's. Nu is het ook "wetenschappelijk"onderzocht. Hieronder een citaat.

Drie R-en zijn belangrijk voor weerstand

Uitgegeven: 5 september 2011 12:24
Laatst gewijzigd: 7 september 2011 12:35

Steeds meer jonge kinderen ervaren stress in onze drukke maatschappij. Het blijkt lastig voor gezinnen om een goede balans te vinden tussen activiteit en rust. Dat is juist belangrijk voor een goede weerstand.

Uit recent onderzoek van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht blijkt dat een op de drie kinderen aan stress en angst lijdt. Tien procent heeft zelfs klachten die volgens de onderzoekers te vergelijken zijn met het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Kinderen komen steeds vaker met medisch onverklaarbare klachten bij de huisarts of in het ziekenhuis. Vaak hebben die te maken met overbelasting in de drukke 24-uursmaatschappij waarin we leven: voetbaltraining, gitaarles, verjaardagen, school, huiswerk, ondertussen chatten en niet te vergeten veeleisende ouders kunnen het leven van kinderen behoorlijk stressvol maken.

Weerstand

Daarom is het belangrijk de ouderwetse drie R-en – Rust, Reinheid en Regelmaat – in ere te herstellen in het moderne gezinsleven. Die zorgen ervoor dat alle gezinsleden een goede weerstand tegen bacteriën en virussen opbouwen en behouden. Voor kinderen is dat nog belangrijker, omdat zij vatbaarder zijn voor invloeden van buitenaf.

Een goede weerstand activeert het afweersysteem wanneer dat nodig is, het hele jaar door. Bijvoorbeeld als er een kuchend klasgenootje naast je kind zit of straks in het najaar, als je kind natgeregend terugkomt van school.

Weerstand is geen orgaan, zoals het hart of de nieren. Het zijn vooral de lymfeklieren, milt en thymusklier die er samen met witte bloedcellen voor zorgen dat bacteriën, virussen en andere beestjes geen kans krijgen om het lichaam ziek te maken.

Bewegen

Om een goede weerstand te krijgen, is het belangrijk de leefwijze van het gezin hier en daar aan te passen. Zorg per dag voor minimaal een half uur beweging. Breng je kind bijvoorbeeld met de fiets naar school of maak na het avondeten samen een korte wandeling in plaats van op de bank neer te ploffen.

Wissel inspanning af met rust gedurende de dag en zorg voor voldoende slaap. In de uren dat je kind slaapt, kan het lichaam weer op krachten komen.

Vitaminen

Op vaste momenten gezonde voeding eten draagt ook bij aan een goede weerstand van je kind. Dat betekent veel vezels, groenten en fruit en niet te veel suiker, zout en vet. Vergeet ook niet je kind voldoende te laten drinken! Water, thee en vruchtensappen zorgen voor het afvoeren van afvalstoffen.

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -