Nieuw in ons assortiment: Hennepzaadolie

Vanaf februari 2010 kunnen wij Hennepzaadolie leveren in 100 ml en 250 ml. Hennepzaadolie is de enige plantaardige leverancier van Omega, 3, 6 en 9.

Hieronder vindt U een uitgebreide beschrijving.

HENNEP-ZAAD OLIE        (cannabis sativa)Familie: Cannabinaceae, hennepachtige.
Cannabis werd voor het eerst geclassificeerd door Carolus Linnaeus in 1753 als Cannabis sativa, hennep, die toen wereldwijd gecultiveerd was. In 1788 beschreef Jean Babtiste Lamarck een Franse bioloog C.annabis indica uit India dat niet gebruikt werd zoals hennep, door de slechtere vezelkwaliteit, maar meer potentieel had om een roes op te wekken.
Etherische olie van hennep THC vrij, is een lichtgele tot groenachtige  olie, door de magnesium rijke chlorofyl en caroteen met een redelijk prettige natuurlijke ietwat bittere smaak en een hout-, bloem- en kruidachtige reuk. Voedzamer dan sojabonen met veel vitamine B. Hop behoort tot dezelfde familie.Hennep is een éénjarige tweehuizige plant, dat wil zeggen: het kent mannelijke en vrouwelijke planten. De hoogte groei verschilt niet van elkaar, maar wel de bloeiwijze. De bloei is van juni tot augustus en de bloemen zijn groenachtig.
De pluimen zijn de mannelijke meeldraad bloemen en de vrouwelijke stamper-bloemen staan in de oksels van de aren. De plant heeft lang gesteelde vijf tot negentallige lancetvormige slippen en ze zijn grof gezaagd. De mannelijke plant bestuift in de zomer de vrouwelijke bloemen. Het stuifmeel wordt door dieren, de wind en insecten verspreidt en gaat op zoek naar vrouwelijke planten, die een sterk geurend hars afscheiden, waardoor insecten worden gelokt. Na de bevruchting groeit er na de zomer een klein, donker, gestreept zaadje, da t zo groot is als een peperkorrel en in het voorjaar ontkiemt.
De zaden kunnen gezaaid worden van maart tot mei.
De plant wordt 1-3 meter hoog en houdt van een zonnige plaats, een stikstofrijke en losse grond. De plant heeft een penwortel, die wel 50 cm de grond in kan groeien. Cannabis moet veel water hebben en andere planten krijgen weinig kans in zijn buurt. Hij wordt wel gebruikt als partner bij het telen van aardappelen, omdat hij bepaalde insecten uit de buurt houdt, de grond goed los maakt, lastig onkruid doet verdwijnen en een goede bodemreiniger is. Het is een zeer veelzijdige plant te gebruiken: als vezel, voedsel (zaad), geneesmiddel, olie, essentiële olie, drug. Recreatief (drug) gebruik en medicinaal gebruik moeten streng gescheiden gehouden worden.We moeten een onderscheid maken in:
*Marihuana, die  wordt gebruikt voor zijn psychoactieve eigenschappen en heeft een hoog percentage THC (tetrahydrocannabinol) van 5-25%.
*De industriële hennep wordt gebruikt voor de vezels en zaden en het THC is gering, 0,03 - 1%. Wordt veel gekweekt in subtropische gebieden, maar ook in Italië, Polen, Hongarije, Japan, China en Australië. De zaden zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen en worden geperst voor olie of gepeld en bevatten GLA gammalinoleen zuur. Ze worden gebruikt in vogelvoer en huisdiervoer.
*Ten derde de essentiële cannabis olie met een THC van 0,005%. De olie bezit talloze vitaminen, mineralen en onverzadigde vetzuren. De olie is ontgiftend, tonisch, stimulerend, antifungi en antibacterieel. Goed bij eczeem en psoriasis, kan daarbij onverdund gebruikt worden.De eerste vermelding van hennep is van de Chinese keizer-plantkundige Shen-nung, die het als medicijn gaf tegen malaria, beri-beri, constipatie, reumatische klachten, vrouwenkwalen. Hoa-glio een andere plantkundige gaf hennephars en wijn als pijnstiller. Ook in India gebruikt in de volksgeneeskunde tegen slapeloosheid, koorts en dysentrie. Het zou het leven verlengen en de geest scherpen en verhelderen.
Al 4000 jaar vóór Christus werd cannabis gebruikt in China, India en in de Arabische landen 3000 vóór Christus. Sporen van hennepweefsels zijn teruggevonden in Egyptische graven en in Turkije. De Romeinen en Grieken gebruikten het als medicijn, het werd niet gekweekt voor de vezel. Democritus beschrijft dat mirre, wijn en cannabis werden gemengd voor het v erkrijgen van visioenen. Ook Galenus geeft aan in 200 dat hennep diende om een vrolijke stemming op te wekken. Plinius de Oude schreef over de kwaliteiten van vezels en de behandeling van vezels rond het jaar 100.
Een drug met een eeuwenoud gebruik in de Chinese en Ayurvedische medische systemen. De Assyriërs gebruikten het als wierook. Vanaf de 16e eeuw werd het populair in het westen en verscheen in Gerard´s Herbal van 1597 als een middel om oorpijn en geelzucht te behandelen. Culpeper in zijn Herbal van 1653 geeft een aftreksel van de wortel als middel tegen ontstekingen, tegen buikpijn, tumoren, pijn in heupen en gewrichten. Indische legerartsen en Bonaparte´s expeditie naar Egypte introduceerde cannabis opnieuw in het 19e eeuwse Europa. Hier werd het geconsumeerd in de intellectuele kringen. Cannabistinctuur was een normaal behandelingsmiddel in de Victoriaanse tijd voor een veelheid van zaken, zoals krampen, reuma, spierspasmen, menstruele pijn, en als sedatief. Koningin Victoria moet het gebruikt hebben voor haar periodieke pijnen.

In Europa werd cannabis in de middeleeuwen gebruikt om touw en kleren van te maken. Engeland kende een bloeiende hennepteelt van de Angelsaksische periode tot de invallen van de Normandiërs. Ook werd er veel gebruikt van gemaakt als windkering. De zeilvaart was een grootverbruiker wat touw betreft.
Van Baudelaire is bekend dat hij het gebruikte als genotmiddel, dus om de psychoactieve eigenschappen, ook bij het schrijven van zijn boeken. In de jaren twintig, tijdens de drooglegging in Amerika, beleefde de cannabis een opleving.
In de twintigste eeuw brachten Mexicaanse arbeiders marihuana mee naar de Verenigde Staten en in 1920 was het doorgedrongen in het Zuiden. In de jaren zestig gebruikten een groot deel van de jongeren in Europa en de Verenigde Staten cannabis tijdens de “flowerpower” periode. Tot 1937 stond het op de Amerikaanse lijst van geneesmiddelen.In de negentiende en twintigste eeuw nam cannabis als medicijn een belangrijke plaats in, ook in Nederland. Als geneeskruid werden de toppen van de vrouwelijke plant gebruikt. Toepassing: bij krampen, toevallen, astma, slaapstoornissen, migraine, enz. Tot 1958 was het een officieel geneesmiddel en nu in 2002 staat het als geneesmiddel opnieuw ter discussie, o.a voor pijnbestrijding, MS., reuma, chemotherapie en de bijwerkingen, staar, enz.
In de jaren veertig lukte het om via onderzoek stoffen te isoleren, met name cannabinol en cannabidiol. In de jaren zestig werd de stof THC delt-9-tetrahydrocannabinol geïsoleerd, de voornaamste psychoactieve stof. In de jaren negentig werd anandamide ontdekt, een lichaamseigen stof.
De mannelijke plant levert de vezels, voor touw en papier. Uit het zaad wordt olie geperst, die gebruikt wordt in verven en vernissen. Ook kan de plant gebruikt worden ter vervanging van fossiele brandstoffen. Het zaad dient als vogelzaad. De primaire vezels kunnen worden gespint of geweven. Hier kan men kleding, tassen, zeilen, meubelstoffering, enz. van maken. Ook kunnen deze vezels gemixt worden met wol, katoen, linnen, enz. De kernvezels zijn de vezels van de slappe, houtachtige stengel van de hennepplant. Hierin zit veel cellulose en dat kan gebruikt worden bij het vervaardigen van plastics. Ook kan er van hennep een goede kwaliteit papier gemaakt worden. De pulp opbrengst van een hectare hennep is 3-4 maal zo groot als de opbrengst aan pulp van een hectare dennenbos.
De hennepzaden zijn rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten. De zaden bevatten geen THC. Ze bevatten gamma-linolenic acid. De zaden bevatten 25-35% olie met veel essentiële vetzuren.Het totale gehalte van essentiële vetzuren en juist de combinatie ervan maakt hennepzaad olie de absolute nr. 1 in spijsolie.De meeste olie houdende zaden bevatten veel linolzuur (een onverzadigd Omega-6 vetzuur ) maar bevatten veel minder alfa-linoleen zuur(een ander onverzadigd vetzuur maar dan uit de Omega-3 familie).Alpha-linoleenzuur en linolzuur, zijn lid van de groep van essentiële vetzuren zo genoemd omdat ze niet kunnen worden geproduceerd in het lichaam en moeten worden verworven via de voeding. De meeste zaden en zaadolie zijn veel rijker in Linolzuur. Linolzuur is ook een essentieel vet, maar deze concurreert samen met de andere omega-6 vetten, met omega-3 vetzuren voor de posities in de celmembranen en hebben daarnaast zeer verschillende effecten op de menselijke gezondheid.Gezondheidsoganisaties over de gehele wereld zijn het eens dat de meest ideale verhouding van omega-6 / omega-3 in verhouding staat tol elkaar van 4:1. Aangezien reguliere zaadolie en dierlijke vetten, beiden relatief laag in Omega-3 vetzuren, verantwoordelijk zijn voor het merendeel van de vetinname kent ons dieet  dan ook een Omega-6 / Omega-3 verhouding van 10:1 en soms meer.Recent onderzoek toont aan dat deze onbalans een belangrijke factor is bij het ontstaan van een groot aantal veel voorkomende ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, arthritis, diabetes, huid- en stemmingsproblemen. Diverse studies tonen aan dat de juiste verhouding van omega-6 en omega-3 vetzuren in onze voeding de risico’s verlagen op atherosclerosis, hartinfarct en diverse soorten kankers. Vermindering van het aantal symptomen van reumatische arthritis, stemmingsverbetering en betere ontwikkeling van kinderen.In klinisch onderzoek worden deze resultaten meestal bereikt door het gebruik van aan omega-3 rijke vis- en lijnzaadolie supplementen. Visolie echter is een dierlijke bron, waar niet alleen bij vegetariërs bezwaar tegen bestaat. Hennepzaad olie is de enige plantaardige bron van deze unieke combinatie vetzuren. Een meer holistische benadering zou zijn een algehele verschuiving van onze vet inname naar noten en oliën met een betere verhouding Omega-6 / Omega-3. Hennepzaad en Hennepolie heeft een verhouding van Omega-6 / Omega-3 van 3:1 of minder, afhankelijk van de variëteit. Dit overtreft de doel verhouding van 4:1 en compenseert daarmee gedeeltelijk het tekort aan Omega-3 in de rest van ons dieet. Geen enkele plantaardige olie heeft  zo’n hoge concentratie aan essentiële vetzuren en nog belangrijker in de juiste verhouding  dan Hennepzaad en Hennepolie De koudgeperste olie (van de zaden)  is licht groen en heeft een lichte gras smaak. Kan gebruikt worden in de plaats van olijfolie, walnootolie en zonnebloemolie. Niet om mee te bakken. De olie wordt ook gebruikt in verf, shampoo’s, zepen en donkere vernis. Hennep zaadolie wordt aanbevolen bij huidaandoeningen (eczeem, psoriasis), hoge bloeddruk, hoog cholesterol gehalte, reuma, ontstekingen en diabetes.
Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar hennep, meer specifiek de hennep-olie (dit is gedestilleerde hennep)  maar er bestaan al bewijzen, dat het effectief is bij: pijn bij kanker, misselijkheid en braken bij chemotherapie, bij aids (vermagering en gebrek aan eetlust), spierspasmen bij MS, glaucoom, anorexia nervosa, migraine, misselijkheid, beroerte, colitis, astma.
Door misbruik, slechte bereiding, verkeerde doseringen, opkomst van de synthetische analgetische en hypnotische stoffen verdween het in de eerste helft van de 20e eeuw weer uit de meeste farmacopeia´s. In tegenstelling tot drugs als heroïne en cocaïne die medisch mogen worden gebruikt mag cannabis helemaal niet meer worden gebruikt in de meeste landen. Van al het eventueel potentiële gebruik van cannabis krijgt de behandeling van MS grote aandacht. Cannabinoïde receptoren hebben invloed op bewegingscontrole zowel als op pijn en zouden daarom van grote waarde kunnen zijn bij de behandeling van MS. Analgetisch gezien wordt aangenomen dat cannabis helpt bij somatische, neuropathische en ingewandspijnen.
Vooral neuropathische pijnen hebben de aandacht omdat de meeste pijnstillers hierbij onvoldoende werken. Ook verschillende vormen van ontstekingen zouden baat hebben bij een cannabis behandeling, bv. astma, dat nu met steroïden wordt behandeld, of bronchodilators die de bronchiën relaxeren. Gerookte cannabis werkt precies als zo´n bronchodilator. (D. Tashkin et al. A. Rev. Resp. Disease 1975, 112, 377). Bij de ziekte van Crohn en andere vormen van colitis, zeer moeilijk te behandelen, blijkt cannabis de symptomen zeer te verbeteren. (J.Baron et al. Ann. Internat. Med. 1990, 112, 471).

Specifiek werkzaam:
Astma   -  angsten -   allergische reacties   -   antibacterieel  -  anticonvulsant  -  antidiabetis  -  bronchitis   -   digestief  -   diuretisch  -  eczeem    -  euphoriserend  -  geelzucht  -   hoest -  hooikoorts - huidirritaties  -  kanker  -  koortswerend  -  laxatief – narcotiserend  -  nervositeit   -   ontstekingen-     onrustigheid -  ontspannend  -  psoriasis -   rustgevend (zenuwgestel)  -  slapeloosheid  -  stimulerend -  tonisch  -  urinewegontstekingen  -  verzwakt reukvermogen – zwellingen, verminderend.
De olie is ontstekingremmend, verminderd zwellingen, anti allergisch, het reukvermogen wordt erdoor verbeterd, ontspannend, versterkend, tegen slapeloosheid en onrust. Combinatie:
De olie kan goed gemengd worden met andere bloemen-, hout- en kruidachtige oliën.
©®Copyright en registratie notaris. André Gielen. Lith 2001 – maart 2007. 
 
Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -