Anijs

Anijs werkt verwarmend en stimulerend op de spijsverteringsorganen, krampstillend en gaat winderigheid tegen. Bij maag- en darmkrampen, vooral van nerveuze oorsprong, helpen massages.

Botanische naam : Pimpinella anisum

Plantenfamilie : Schermbloemigen - umbelliferae

Land van herkomst : Midden- en Zuid-Europa

Inhoudsstoffen : anetol, anijsketon, anijszuren, acetaldehyde

Winning : Waterdampdestillatie van het zaad

Geur : zoetig, kruidig, dropachtig

Kleur : helder

Type : top-note 

Andere eigenschappen:

Anijs was- en is nog steeds een ritueel kruid, dat gebruikt wordt bij bevallingen. Zowel het stomen na de bevalling, als de zogdrijvende eigenschap zijn van belang. De oorsprong van beschuit met muisjes is hier een rechtstreeks gevolg van. Het gebruik van anijs heeft de toets der eeuwen doorstaan en wordt ook nu nog gekoppeld aan de associatie geborgenheid en troost (warme anijsmelk voor het slapen gaan, het drinken van anijsmelk in gezinsverband).

  • oestrogene werking, bevorderend voor spijsvertering en klierafscheidingen, eetlustopwekkend - oppassen bij endometriose en gezwollen borsten
  • slijm- en sputumbevorderend (zet trilhaartjes aan tot activiteit, waardoor het sputum makkelijk naar buiten kan komen) - astma, hoest
  • krampopheffend, bij migraine te gebruiken, tegen winderigheid, urinedrijvend,
  • niet tijdens zwangerschap gebruiken - wel bij bevalling
  • bij een niesaanval 4 druppels, verdund in drager, hiermee de nekwervels inwrijven
  • in mengsels werkt anijszaad bij impotentie en frigiditeit, pijnlijke menstruatie
  • op een zakdoek onder hoofdkussen tegen nachtmerries
  • het verdampen en inhaleren van anijs helpt bij ademhalingsklachten en heeft een zuiverende en rustgevende werking.
Opgelet: bij hoge dosering werkt anijs verdovend - max. 2% gebruiken

Psychische werking:

Anijsolie maakt op mild verzachtende wijze de opgekropte angsten los. Zij verlicht en brengt troost als psychisch alles vast zit en helpt onopgeloste problemen te verwerken in een koesterende, geborgen atmosfeer zoals wanneer men terugkomt bij de moeder, troost en liefde ervaart en gesterkt weer in het leven terugkeert. Het anijstype heeft moeite zich veilig te voelen in het leven. Het liefst van al zou hij alles van te voren willen weten en plannen. Hij heeft een langzaam temperament en wil alles eerst besnuffelen alvorens hij het opneemt in het leven. Hij zoekt heel zijn leven lang naar de geborgenheid en de veiligheid uit de moederschoot. Anijsolie heeft een beschermende, reinigende werking die negatieve invloeden in huis verdrijft. Deze essence helpt om helder te kunnen denken en heeft een opwekkende invloed. ‘Geef mij je last, ik help je dragen’.

Element : lucht

© Extrence Sleutelwoord: vertrouwen

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -