Engelwortel

Wordt gebruikt bij bronchiale kwalen, verkoudheid, hoest, indigestie. Als urinair antisepticum helpt het bij blaasontsteking en het wordt ook gebruikt tegen reumatische aandoeningen.

Plantenfamilie  : Apiaceae – schermbloemigen

Winning  : Stoomdestillatie van de wortels, de vruchten en de zaden

Bestanddelen  : borneol,linalol, bergapteen, limoneen, felladreen, pineen,  cumarinen

Land van herkomst : Europa, Noord-Afrika, Siberië

Kleur/geur  : helder / aardachtig doordringend

Type   : basis

Element  : Aarde/lucht 

Gebruik door de eeuwen heen:

Dit kruid werd in mystieke riten gebruikt. Van het gele sap uit de wortels maakte men brouwsels die bescherming tegen de boze krachten van heksen zouden bieden. Het kruid werd voornamelijk in kloostertuinen gekweekt en werd “kruid van de heilige geest” genoemd. Volgens de legende zou de aartsengel Rafaël in de 10e eeuw aan een monnik verschenen zijn en de waardevolle eigenschappen van dit kruid geopenbaard hebben. Het zou helpen tegen de pest. Angelica wordt vaak gebruikt om de likeuren chartreuse en benedictine op smaak te brengen en is een ingrediënt van gin en parfum. De plant kan tot 2,5 hoog worden. 

Geneeskrachtige eigenschappen:

Het versterkt het hart, stimuleert de bloedsomloop en het immuunsysteem in het algemeen.

Wordt gebruikt bij bronchiale kwalen, verkoudheid, hoest, indigestie. Als urinair antisepticum helpt het bij blaasontsteking en het wordt ook gebruikt tegen reumatische aandoeningen. Werd in China gebruikt voor het bevorderen van de vruchtbaarheid, het versterken van de geest en voor de behandeling van vrouwenkwalen in het algemeen. Werkt verfrissend op de huid, helpt tegen pukkeltjes en andere vormen van huiduitslag, wordt ook gebruikt bij psoriasis. Versterkt de afweer en bevordert genezing van snijwonden en blauwe plekken.

Helpt bij hoofdpijn, migraine en kiespijn.

Geslachtsdriftverhogend, koortswerend, krampstillend, maagversterkend, menstruatie opwekkend, slijmoplossend, urinedrijvend, windverdrijvend, zenuwstillend, zuiverend, zweetdrijvend, eetlustopwekkend, versterkend, bacteriedodend, schimmeldodend.

In lage dosering werkt het stimulerend en bij hoge dosering werkt het sedatief

Psychische eigenschappen:

Vanwege het stimulerende effect op het zenuwstelsel kan het goed helpen tegen uitputting en stress. Het bevordert het geestelijk evenwicht en kan steun bieden bij het omgaan met problemen of moeilijke beslissingen. Het vergemakkelijkt het mediteren door de geest van de gebruiker open te stellen. Het kan sommigen een houvast geven in moeilijke tijden, 

Let op!

  • maakt de huid lichtgevoelig (niet zonnen)
  • kan soms irritatie opwekken (zuinig gebruiken)
  • niet bij zwangerschap
  • niet bij diabetes
  • bij overmatig gebruik kan de olie werken als een 
Sleutelwoord: houvast

   verdovend middel en de bloedsomloop vertragen

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -