Kamille (rooms)

De medicinale werking van echte- en roomse kamille overlappen elkaar gedeeltelijk. Voor kinderen en psychische problemen is roomse kamille, ook al vanwege de geur te prefereren.

Botanische naam  : Anthemis nobilis

Plantenfamilie   : Samengesteldbloemigen - compositae

Inhoudsstoffen  :  Zie echte kamille, lager percentage azuleen.

Hoofdbestanddelen: guajanolide, tiolinzuren, anthemeen, anthemol, komijnaldehyde

Winning   : Waterdampdistillatie bloemen/bladeren - 100 kg bloesem voor 1 kf

Land van herkomst  : Midden- en Zuid-Europa, Balkanlanden

Geur    : Minder penetrant dan blauwe kamille, hooiachtig

Kleur    : Zacht groen/geel

Note    : Top-middel note

Element   : Water 

Andere eigenschappen:

De medicinale werking van echte- en roomse kamille overlappen elkaar gedeeltelijk. Voor kinderen en psychische problemen is roomse kamille, ook al vanwege de geur te prefereren.

Kamille is een van de planten die zowel in de volksgeneeskunde als in de officiële pharmacopoea wordt erkend. Kamillethee is een van de meest verbreide en populaire kruidengeneesmiddelen: voor als de maag van streek is, tegen blaasontsteking, tegen kinderziektes,of eenvoudig als verfrissende en kalmerende drank. Kamillethee kan worden gedronken alsondersteuning van een aromatische behandeling met etherische oliën.

De eigenschappen van kamille komen vaak overeen met die van lavendel. Als er tussen de twee gekozen moet worden, is het nuttig eraan te denken dat kamille in het algemeen beter is bij doffe pijn, terwijl lavendel meestal beter helpt bij een scherpe, stekende pijn.

Kamille is ook een pijnstillend en desinfecterend middel, vooral voor de urinewegen. Bij alle infecties aan de urinewegen is het goed heel veel kamillethee te drinken. Daarnaast ondersteunen kompressen op de onderbuik de genezing. Dagelijks gebruik van de thee is een goede preventieve maatregel tegen gal- en nierstenen.

Menstruatieproblemen of problemen bij de menopauze kunnen in vele gevallen worden verholpen door dezelfde combinatie van kompressen, massage, baden en thee. Bij PMS zullen de urinedrijvende eigenschappen van kamille ervoor zorgen dat de vastgehouden vloeistof wordt losgelaten, terwijl zijn milde anti-depressieve werking zal helpen tegen de gevoelens van stress, depressie en prikkelbaarheid waar vele vrouwen voor de menstruatie aan lijden.

 

             Toepassingen:

  • zie echte kamille
  • massage bij spanningen
  • kompressen bij kolieken
  • behandeling van kinderen
  • bij couperose in huidolie
  • slapeloosheid (in bad)
  • tandjes krijgen (verdunnen tot 1%)
  • oorpijn (massage rond het oor)
  • stomen
Psychische werking: 

Roomse kamille werkt mild en zacht bij alle psychische verkrampingen. Als de zintuigen gewond en overprikkeld zijn, helpt zij de golven te bedaren en de wonden in alle rust te verbinden. Verdrietige kinderen, die slechts getroost kunnen worden bij ronddragen zullen baat hebben bij kamille. 
 

Sleutelwoord : Zorg

© Extrence

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -