Kaneel

De omhullende warmte van kaneel verzacht bijverschijnselen van griep zoals rillingen en pijn in de ledematen. Ze geeft de ontbrekende warmte in de winter, als men verzwakt is, na een slopende ziekte en bij ouderdom.

Botanische naam  : Cinnamomum verum

Plantenfamilie   : Laurierfamilie - Lauraceae

Land van herkomst  : Ceylon, Oost-India,  Filippijnen, Zuid-Amerika, Seychellen

Inhoudsstoffen   : cinnamaldehyde, eugenol, furfurol, benzaldehyde, fellandreen

Winning   : Waterdampdestillatie bladeren en twijgen of schors

Kleur    : geel tot bruinachtig

Geur    : Warme, pittige, iets harsachtige geur, zoet-peper

Type    : Middel - note

Element   : Vuur 
 

Andere eigenschappen:

De omhullende warmte van kaneel verzacht bijverschijnselen van griep zoals rillingen en pijn in de ledematen. Ze geeft de ontbrekende warmte in de winter, als men verzwakt is, na een slopende ziekte en bij ouderdom. Ook op psychisch gebied wordt kaneel bij gevoelsarmoede, neiging tot afzondering, gespannenheid en angsten gebruikt. Stelt de zintuigen open en bevordert de creativiteit. Kaneel wordt tot de erotiserende essences gerekend; versterkt hart en zenuwen. 

Toepassing:

  • Antiseptisch, krampstillend en samentrekkend, wordt bij winderigheid, diarree en maag-en darmkrampen gebruikt trage stoelgang. Herpes – versterkt het immuunsysteem
  • Menstruatieopwekkend en helpt bij onregelmatige, pijnlijke, zwakke  menstruatie (massage)
  • Ontspant spierverhardingen en verwarmt door doorbloedings-bevorderende eigenschappen
  • Massage-olie bij reumatische klachten
  • Bij onderkoeling en algehele zwakte – anorexia /dyspepsie
  • Tandneuralgie
  • Door Colibacteriën veroorzaakte aandoeningen, darmparasieten
  • Bij huidverzorging: tegen luizen, schurft, wratten en wespensteken
 

Psychische werking:

Kaneelolie geeft emotionele warmte en geborgenheid. Zij heft psychische spanningen en verstarring op en prikkelt tot dromen en fantaseren. Zij is een uitstekende olie voor mensen die geplaagd worden door ongevoeligheid, angst om iets of iemand kwijt te raken en afgunst. Zij  opent en warmt het hart en sterkt de zenuwen. De plantenboodschap luidt dan ook: “ik geef je warmte om te leven en lief te hebben”. Denk ook eens aan Glühwein. 

Opmerking:

Let op het verschil tussen kaneelschors en kaneelblad. Kaneelschorsolie bevat o.a. 65-75% cinnamaldehyde en 4-10% eugenol. Kaneelbladolie bevat 70-75% eugenol en maar 3% cinnamaldehyde. Kaneelschors kan de huid irriteren en heeft een sterk psychische werking. Kaneelblad is geschikt voor baden, massages, inwrijving, kompressen. Voorzichtigheid blijft geboden bij het doseren, maks. 1%. Ook de kaneelbladolie heeft de koesterende geur die psychisch doorwerkt. In geurmengsels goed te mengen met ylang ylang, jasmijn, sandelhout, rozenhout, vetiver.                                             

Sleutelwoord: Geborgenheid.     © Extrence

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -