Lavendin

Lavandin is een natuurlijke kruising tussen echte lavendel (lavandula officinales) en spijk-lavendel (lavandula spica). Natuurlijke kruisingen ontstaan met behulp van bijen die de bloemen van de spijklavendel bevruchten met pollen van de echte lavendel.

Botanische naam : Lavendula x intermedia ‘super’flos

Plantenfamilie  : Labiatae - lipbloemigen

Land van herkomst : Frankrijk, Spanje

Oliewinning  : Waterdampdistillatie van de verse bloeiende toppen

Geur   : Frisse kruidige typische lavendelgeur, daarbij iets kamferachtig

Inhoudstoffen  : Linalyl acetaat (30-50%), linalool, cineol, campheen (ca. 5%), pineen

Kleur   : Helder, tot lichtgeel

Type   : Top-note (neutraliserend)

Werkingsgebied : Gehele lichaam

Element  : Lucht 

Andere eigenschappen:

Lavendin is een natuurlijke kruising tussen echte lavendel (lavandula officinales) en spijk-lavendel (lavandula spica). Natuurlijke kruisingen ontstaan met behulp van bijen die de bloemen van de spijklavendel bevruchten met pollen van de echte lavendel. De resulterende struiken hebben grotere, donkerblauwe bloemen en zijn opvallend geurig. De eigenschappen zijn dan ook een combinatie van echte lavendel en spijklavendel. De samenstelling van de olie lijkt qua bestanddelen op lavendel, maar heeft een hoger gehalte kamfer. Dit maakt de olie uitermate geschikt voor behandeling van: 

  • Spierpijn, stijfheid   (zowel massage, als baden)
  • Sportmassage, voetreflexbehandelingen,  (voor een betere doorbloeding)
  • Verkoudheid, griep, hoest, bronchitis,  aandoeningen van de luchtwegen, voorhoofdsholte-ontsteking (stomen, verdampen, inwrijven)
  • Schimmelinfectie (voetschimmel, candida)
  • Hoofdpijn (is verfrissend in bad, is ontspannend zonder slaapverwekkend te zijn), kan puur gebruikt worden op die plekken waar de hoofdpijn zich het meeste manifesteert.
  • Luchtverfrissing
 

De eigenschappen en toepassingen lijken op die van lavendel en is nuttig om te gebruiken als één of meer van de werkingen van lavendel wordt gevraagd, maar niet om de kalmerende. Lavendin wordt ook gebruikt als natuurlijke bron van linalool en linalyl acetaat. Overdag kan het een goed alternatief zijn voor lavendel, terwijl men de echte lavendel voor ’s avonds kan bewaren.  Ook kan het prettig zijn lavendel af te wisselen met lavandin, vanwege de geurnuance.                            Niet gebruiken bij epilepsie of zwangerschap i.v.m. campheen-concentratie 

Psychische eigenschappen

Degenen die mogelijk een onprettige associatie hebben met de geur van “gewone” lavendel, zoals b.v. minder prettige herinneringen aan het ouderlijk huis, of jeugd en deze olie om die reden niet gebruiken, kunnen mogelijk wel de iets scherpere geur van lavendin waarderen, om vervolgens op die manier toch te kunnen profiteren van de helende werking van de geur van de lavendelfamilie. Via een omweg in het reine komen met het verleden, op een andere manier naar iets leren kijken. Lavendin reinigt op fysiek en psychisch niveau. 

Sleutelwoord: ruimte

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -