Mandarijn

De mandarijn komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit China, de naam stamt van het feit dat in de traditie de vrucht werd geofferd aan hoge bestuursambtenaren de mandarijnen. Mandarijn wordt veel toegepast bij behandeling van spijsverteringsproblemen, aangezien het middel een tonische en stimulerende werking heeft zowel op de maag als op de lever.

Botanische naam  :  Citrus nobilis

Plantenfamilie   :  Wijnruitfamilie

Land van herkomst  :  Zuid-Europa, Zuid-Amerika, Japan

Inhoudsstoffen  :  limoneen, dipenteen, aldedhyde, terpineol, geraniol, citral

Winning   :  koude persing van de schil

Geur    :  zacht zoet sinaasappelachtig

Kleur    :  afhankelijk van oogst oranjebruin/goudgeel

Type    :  top

Element   :  water 

Andere eigenschappen:

De mandarijn komt oorspronkelijk waarschijnlijk uit China, de naam stamt van het feit dat in de traditie de vrucht werd geofferd aan hoge bestuursambtenaren de mandarijnen. Mandarijn wordt veel toegepast bij behandeling van spijsverteringsproblemen, aangezien het middel een tonische en stimulerende werking heeft zowel op de maag als op de lever. De werking op de ingewanden is kalmerend (net als neroli en sinaasappel) en men heeft ontdekt dat het nog effectiever is al het te zamen met andere citrusoliën wordt gebruikt. Mandarijn wordt vanwege zijn milde werking in Frankrijk vaak beschouwd als een ‘kindermiddel’. Het middel wordt vaak gekozen om te helpen als de maag van streek is en ook tegen boeren en de hik. Deze olie is ook zeer geschikt voor een ieder die een beetje zwak is, voor ook voor ouderen. Mandarijnolie kan veilig dosering (1%) gebruikt worden tijdens de zwangerschap; bij juist gebruik zal het middel noch de moeder noch het kind kwaad doen, vooral als andere middelen nu niet gebruikt mogen worden kan mandarijn helpen tegen bacteriën en schimmels. 

Attentie: kan bij de hoge dosering fotosensibilisering en huidirritatie veroorzaken 

Toepassing:

  • bij angsten en nachtmerries, slapeloosheid
  • depressie, PMS klachten, zenuwzwakte
  • kortademigheid, cardiovasculaire prikkelbaarheid (benauwd op de borst)
  • spijsverteringsklachten, aërofagie (lucht slikken), hik, maagpijn, stimulerend op maag, darm en gal
  • mycose (schimmelinfectie)
  • massageolie ter voorkoming van zwangerschapsstriemen:

1 dr. lavendel - 1 dr. mandarijn - 1 dr. neroli op 10 ml amandel en 2 ml tarwekiem, dagelijks masseren, liefst 2 maal per dag vanaf de vijfde maand. 

Psychische werking:

Opmonterend, inspirerend, opbouwend na uitputtende ziektes en psychische crisis. Toch wordt mandarijn als de meest onschuldige en kinderlijke/naïeve olie gezien. Haar frisse, onschuldige vrolijkheid kan niemand weerstaan. Zeker voor hen die jong van hart gebleven zijn. Zij verfrist, laat angsten en treurigheid, spanningen in een mum van tijd verdwijnen, we kunnen zelfs weer lachen om deze ‘doodernstige’ zaken. De plant zegt: “het leven is een spel, kom lach met mij” 

Sleutelwoord: plezier      © Extrence

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -