Mirre

Mirre is een hars die wordt geproduceerd door een kleine, taaie, doornige boom, die groeit in woestijnachtige gebieden. De boom behoort tot dezelfde familie als de olibanum (wierook).

Botanische naam : Commiphora myrrha

Plantenfamilie : Balsemboomfamilie - Burseraceae

Land van herkomst : Arabië, Ethiopië

Inhoudsstoffen : pineen, limoneen, komijn- en cinnamaldehyde, eugenol, kresol, myrrolzuren

Winning : alcoholextractie van hars, waterdampdestillatie van hars

Geur : warm, kruidig, rokerig, heet, bitter-aromatisch

Kleur : oranje/bruin

Type : base

Element : vuur

Andere eigenschappen:

Mirre is een hars die wordt geproduceerd door een kleine, taaie, doornige boom, die groeit in woestijnachtige gebieden. De boom behoort tot dezelfde familie als de olibanum (wierook). De vloeibare hars wordt uit de natuurlijke barsten en sneden in de stam uitgezweten en in onregelmatig gevormde bruinrode klonten afgezet. De geur doet in de verte denken aan het milieu waarin de kleine taaie boom weet te overleven. Het is een van oudsher bekende olie voor alle soorten van wonden, vaak gebruikt in de zgn. mirrepasta. Het is met name heilzaam bij wonden, die maar langzaam willen genezen en voor ‘natte’ huidziektes, o.a. nat eczeem en voetschimmel. Het feit dat mirre schimmeldodend is maakt het dubbel effectief als middel tegen voetschimmel. Mirre geneest gebarsten en geschaafde huid en diepe kloven, goed voor het tandvlees en geneest snel mondzweren en andere aandoeningen van het tandvlees.

  • antiseptisch, genezend en werkzaam tegen ontstekingen
  • schimmeldodend, samen met tea tree en lavendel uitstekend voor de behandeling van een vaginale candida infectie
  • slijmoplossend, bij longziekten, bronchitis
  • bloedzuiverend, helpt mondzweren genezen
  • tonische en stimulerende werking op de spijsvertering (goed middel tegen diarree vanwege de samentrekkende werking. Masseer zachtjes over maag en buik
  • alleen of samen met wierook een goed middel tegen striae (wel oppassen bij zwangerschap)
  • menstruatie bevorderend
  • anti-depressief, rustgevend
  • cholesterolverlagend
Psychische werking:

Mirre opent de deur naar het geestelijke. Het is uitstekend voor alle mensen die te zeer aan het materiële, zintuiglijke zijn gebonden. Zij is als een brug naar de ‘fijnstoffelijke’ wereld, maar zonde de ‘grofstoffelijke’ te verloochenen. Bouwt een brug tussen hemel en aarde, het verstevigt het contact tussen het kruin- en stuit chakra, zodat de dromen en visioenen van de ziel een kanaal kunnen vinden voor aardse expressie. Een olie die helpt bij de voorbereiding van (religieuze) ceremonies. De innerlijke stilte en vrede kan bereikt worden. Troost bij leed en verdriet. (Mirre werd als ‘begrafenis-kruid’ gebruikt)

Sleutelwoord: Laat je ziel vleugels krijgen © Extrence

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -