Mirte

Mirte was in de oudheid gewijd aan Venus en aan de Egyptische godin Hathor. Mirte is een symbool van liefde en puurheid. Verliefden dragen mirte om geluk en voorspoed te krijgen en hij zit vaak in bruidsboeketten en hoofdtooien.

Botanische naam : Myrtus communis

Plantenfamilie  : Myrtaceae, mirteachtigen (zoals tea tree, niaouli, cajeput, eucalyptus)

Land van herkomst : Middellandse-Zeegebied, Noord-Afrika, Iran

Oliewinning  : Stoomdestillatie van blaadjes, twijgjes en bloemen

Inhoudstoffen  : Geraniol, linalol, myrtenol, nerol (alhocoholen); myrtenal (aldehyde); cineol (keton),  campheen, dipenteen, pineen (terpenen)

Geur   :  Fris kruidig, doet denken aan salie en eucalyptus

Kleur   : Helder lichtgeel

Type   : Midden-note

Werkingsgebied : Gehele lichaam

Element  : Hout 

Andere eigenschappen:

Een grote heester of kleine boom met veel dunne takken, een roodachtige bast en kleine, puntige blaadjes. Mirte krijgt witte bloemen en zwarte bessen. Zowel de bladeren als de bloemen zijn aromatisch. Mirte was in de oudheid gewijd aan Venus en aan de Egyptische godin Hathor. Mirte is een symbool van liefde en puurheid. Verliefden dragen mirte om geluk en voorspoed te krijgen en hij zit vaak in bruidsboeketten en hoofdtooien. In de Romeinse tijd werd mirte gebruikt als decoratie bij bruiloften en andere feestelijkheden. De zuivere uitstraling van Mirte, die gepaard gaat met een tedere blijheid, heeft de mensheid waarschijnlijk altijd al diep geroerd. De mirte is een al sinds lang in gebruik zijnd schoonheidsmiddel. Men bereidde door destillatie een mirte-schoonheidswater, het zgn., eau d’ange (engelenwater), het reinigt en tonifiseert de huid en is speciaal geschikt bij vette en ontstoken huid.  
 

Fysiek:

 • slijmoplossend, antiseptisch
 • catarre, bronchitis, hoesten, alle ziekten van de ademwegen,  ook speciaal voor kinderen, bevordert doorslapen
 • rokershoest
 • voorhoofdsholteontsteking
 • urinewegen, aambeien (samen met cypres)
 • acne, ontstoken huid, vette huid

Psychisch:

-     bij overgangsstadia van het leven

 • verhelderend, zuiverend
 • helpt aan inzicht
 • ondersteunt -
 • bij vertwijfeling, angst voor ziekte, dood
 • verlies van zichzelf
 • gebrek aan kalmte, verzacht boosheid
 • te sterke materialistische instelling
Psychische eigenschappen:

De Griekse sage laat het mysterie van de ongereptheid nog beter begrijpen. Myrtea, de schone godin van de Mirte, is tegelijkertijd de godin van de dood. Men ziet haar afgebeeld zittend in een mirtebosje samen met de schone jongeling Adonis. Anders dan hij, spreekt Myrtea over het leven na de dood en van de ongereptheid en schoonheid van de ziel. Mirte laat de onverwoestbare zuiverheid van onze ziel vermoeden en stelt ons open voor schoonheid en liefde; zij stelt ons als het ware open voor kosmische schoonheid en universele liefde. Mirte is goed voor mensen die zo onaangenaam getroffen werden, zulke vreselijke ervaringen hebben opgedaan, dat zij voor de eigen schoonheid niet meer zo snel oog hebben. Mirte helpt ook degenen die zichzelf kapot maken door verslaving, zij helpt te zuiveren en diepe innerlijke disharmonie op te heffen. Mirte verwijdert negatieve energie en verzacht boosheid. 

© Extrence                                                                          

Sleutelwoord: “diepe innerlijke wijsheid

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -