Palmarosa

Omdat palmarosa een gevoel van beweging en omsluiting geeft, bemoedigt hij op psychologisch niveau een vrijstromend aanpassingsvermogen en een gevoel van veiligheid.

Botanische naam : Cymbopogon martinii

Plantenfamilie  : Gramineae (Poaceae = grassen)

Land van herkomst : Balkan, Madagaskar, India, Brazilië, Comoro-eilanden, Afrika

Oliewinning  : Waterdampdestillatie

Inhoudstoffen  : Geraniol, linalol, geranylformiaat, geranylacetaat, farnecol, citral

Geur   : Zacht, fris, citrusachtig, groen en roosachtig, lijkt ook op geranium

Kleur   : Helder, tot lichtgeel

Type   : Midden-note

Werkingsgebied : Gehele lichaam

Element  : Vuur – versterkt yin-energie, koel en vochtig

Andere eigenschappen:

Een wild, kruidachtige gras, dat wel drie meter hoog kan worden, met een slanke stengel, geurige grasachtige bladeren en eindstandige bloemen. Palmarosa geeft de voorkeur aan droge, goed gedraineerde grond op zonnige bergwanden en open plekken in het bos. In India groeit het gras, dat daar Rosha heet, in het wild langs de rivier de Ganges tot aan Afghanistan

De e.o. wordt al vanaf de 18e eeuw gedestilleerd. Onder de naam “Turkse” of “Indiase” geraniumolie werd hij van Bombay naar Constantinopel en Bularije verscheept, waar hij werd gebruikt om rozenolie aan te lengen. Palmarosa werd ook in de Ayuveda (traditionele Indiase geneeskunde) gebruikt. Volgens de oosterse filosofie is de olie koel en vochtig van energie. Net als de roos en de geranium verdrijft hij hitte en versterkt de yin-energie (de kalmerende, bevochtigende functies van het lichaam).  De lange stengel van het gras duidt op beweging, het weefselsysteem transporteert water en voedingsstoffen – De meest algemene toepassing is bij de behandeling van huidproblemen en huidverzorging in het algemeen. De olie heeft uitstekende hydraterende eigenschappen, die heilzaam zijn voor een droge, ondervoede huid, maar is tevens ontstekingsremmend. Er zijn echter veel meer toepassingen, zie hieronder: 
 

Fysiek:

  • stimuleert celregeneratie, verzacht rimpels, versterkt huid en haar
  • reguleert talgproductie, bij acné
  • bij couperose, huidinfecties, littekens
  • tegen infecties, bacteriën, schimmels en virussen, ook bij eczeem
  • darminfecties, spijsverteringsproblemen
Psychisch:

-    tegen depressiviteit

  • bij zenuwachtigheid, bij onzekerheid
  • Geestelijke uitputting
  • Stress, oververmoeidheid
  • Subtiel emotioneel kalmerend op hart
  • stijve spieren, zenuwsterkend
Psychische eigenschappen:

Omdat palmarosa een gevoel van beweging en omsluiting geeft, bemoedigt hij op psychologisch niveau een vrijstromend aanpassingsvermogen en een gevoel van veiligheid. De olie kalmeert het hart en de Geest en verdrijft, net als citroenolie, onderdrukking. Geschikt voor het zenuwachtige en onzekere individu,  die geen verandering kan verdragen, noch het regelmatig afwezig zijn van intieme geliefden. Daarom hebben zij de neiging zich bezitterig en jaloers vast te klampen en vinden zij het moeilijk geliefden “los te laten”, hetgeen dan weer belemmerend werkt op het stromen van energie binnen de relatie.

Sleutelwoord: Ik voel mij veilig, ik ben plooibaar, ik kan mij aanpassen.   

© Extrence

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -