Petitgrain

Petitgrain is nauw verwant aan Neroli. De geuren van deze twee oliën lijken wel wat op elkaar, hoewel petitgrain scherper is. Neroli richt zich meer op het spirituele, terwijl petitgrain zich meer richt op het bewuste, verstandelijke denken.

Botanische naam : Citrus aurantium amara/bigaradia
Plantenfamilie : Rutacea - wijnruitfamilie
Inhoudsstoffen : linalylacetaat, citral, pyrool, furfurol, pineen, campheen, dipenteen, linalol, nerol, farnesol, geraniol
Land van herkomst : Zuid-Europa, Syrië, Oost-Afrika, West-India, Midden-Amerika
Winning : Waterdampdistillatie van bladeren, takken, (onrijpe vruchten)
Kleur : Helder
Geur : Groen-bloemig, fris, kruidachtig
Type : Middel-note
Element : Water/Aarde

Andere eigenschappen:

Petitgrain is nauw verwant aan Neroli. De geuren van deze twee oliën lijken wel wat op elkaar, hoewel petitgrain scherper is. Neroli richt zich meer op het spirituele, terwijl petitgrain zich meer richt op het bewuste, verstandelijke denken. Vroeger, voordat dit te duur bleek, gebruikte men alleen de kleine, onrijpe vruchten (de ‘petits grains’) voor het bereiden van de olie. Aangezien dit een heel neutrale olie is, is ze goed te gebruiken om een wat zwaarder mengsel een lichte toets te geven.
Petitgrain houdt het midden tussen kalmerend en stimulerend. Sinaasappel, neroli en petitgrain komen alle van dezelfde boom, een mengsel van deze drie brengt vrucht, bloemen, takje en bladeren bij elkaar. Petitgrain is goedkoper dan neroli en kan, indien er lichamelijk gewerkt wordt, een vervanger zijn. Bij klachten, zoals paniek, angst, tachycardia blijft neroli de voorkeur houden.
De olie wordt veelvuldig gebruikt in eau de cologne.

Eigenschappen:

• anti-depressief
• geurverdrijvend
• onstpannend
• opwekkend (stemming)
• anti-bacterieel
• verfrissend

Toepassingen:

- bij nervositeit
- angsttoestanden
- als de maag van streek is
- bij een vette, onreine huid
- verfrissende badolie met geurverdrijvende eigenschappen
- mengt zich goed met rozemarijn, lavendel, geranium en bergamot
- inhalatie/verdamping bij migraine


Psychische eigenschappen:
Petitgrain ontspant en maakt vredig bij nerveuze klachten. Depressie en migraine klaren op en maken plaats voor een vrolijke stemming. Verder versterkt zij intuïtie, het creatieve denken en het heldere waarnemingsvermogen. Zij bevrijdt van bekrompen denkbeelden en schenkt liefdevolle kalmte.

© Extrence

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -