Salie

Contraindicatie: niet gebruiken bij kinderen en zwangere vrouwen!

In de oudheid werd Salie beschouwd als een kruid dat in staat was mensen te redden van ziekte en dood (salvatio: =redding). Het werd door de Romeinen ook herba sacra (heilig kruid) genoemd.

Botanische naam : Salvia officinalis

Plantenfamilie : lipbloemigen / Labiatae

Land van herkomst : Zuid-Europa

Inhoudsstoffen : α, β thuyon, kamfer, α terpineol, borneol, cymol, 1,8 cineol

Winning : waterdampdestillatie van het kruid

Geur : fris, kruidig, kamferachtig

Kleur : helder

Type : top

Element : lucht

Andere eigenschappen:

In de oudheid werd Salie beschouwd als een kruid dat in staat was mensen te redden van ziekte en dood (salvatio: =redding). Het werd door de Romeinen ook herba sacra (heilig kruid) genoemd. Het wordt in oude kruidenboeken vooral vermeld als opwekkend kruid, als thee, gorgeldranken, mond-keel infekties en om wonden en hoofdpijn te genezen. Salie heeft een krachtige werking op het vrouwelijk voortplantingssystem dat gebruikt werd om de menstruatie op te roepen als deze uitbleef of te spaarzaam was of om de menstruatie tijdens de menopauze te normaliseren. Uiteraard bevat de e.o. veel meer werkzame stoffen dat de kruidenaftreksel, daarom spaarzaam doseren ca. 0,5%. Salie is in hoge mate anti-bacteriël, anti-viraal, weert schimmels, vetafbrekend, stimulerend voor de bloedsomloop; stimuleert de galproduktie en galafscheiding.

Toepassing:

  • tonicum voor de zenuwen (bij verlammingsverschijnselen), voor de doorbloeding
  • massage van het (stevig ontwikkelde) spierstelsel. Salie is zeer verwarmend en doordringend voor spieren die misschien overontwikkeld zijn door krachttraining of door andere sporten die explosieve inspanningen vereisen.
  • virusinfecties als meningitis en virale zenuwontsteking, virale entiritis
  • griep, bronchitis, angina, sinusititis, aften, herpes
  • preventieve behandeling van ziektes, desinfectie van woonruimten
  • reumatische polyartritis (samen met bv rhododendron)
  • cellulitis
  • uitblijvende menstruatie, witte vloed, zaadvloeiing
  • wonden, huidziekten, haaruitval

Psychische werking:

Salie helpt bij moedeloosheid en levensmoeheid om het vertrouwen in de eigen kracht terug te krijgen. Zij ondersteunt de afweer tegen ongunstige uitwendige invloeden en bevordert de zelfhelende zielekracht van de mens. Geschikt voor teergevoelige mensen die door alles meteen worden aangegrepen. Deze gevoeligheid is ontstaan uit de angst om afgewezen te worden. In de jeugd werden de gevoelens en gedachten zo vaak onderdrukt, dat hij nu moeite heeft zijn ideeën op een neutrale, duidelijke manier te formuleren. Hij kan leren zijn gevoelens voor zichzelf te analyseren en ze dan op een evenwichtige manier naar buiten laten komen.

Sleutelwoord: weerstand

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -