Venkel (zoet) - Foeniculum dulce

Minder toxisch dan anijs, daardoor makkelijker inzetbaar. Belangrijke olie tegen de giftige afvalstoffen in het lichaam, biedt ook tegenwicht bij alcoholvergiftiging. Kan heilzaam zijn bij jicht en dergelijke en voorkomt dat toxische afvalstoffen zich in het lichaam ophopen, wat ontsteking van gewrichten tot gevolg kan hebben.

VENKEL (ZOET)

Botanische naam : Foeniculum dulce
Plantenfamilie : Apiaceae/schermbloemigen
Land van herkomst : Middellandse-Zeegebied, maar wordt nu overal gekweekt
Oliewinning : Waterdampdistillatie van geplette zaadjes
Geur : Anijsachtig, kruidig tot peperachtig
Inhoudstoffen : Aniside, cuminide (aldehyden); fenchon (keton); anethon, methyl-
chavicol (fenol); campheen, dipenten, limoneen, phellandreen (terpeen)
Kleur : Kleurloos tot lichtgeel
Type : Top tot midden noot
Werkingsgebied : Gehele lichaam
Element : Water

Andere eigenschappen:
Minder toxisch dan anijs, daardoor makkelijker inzetbaar. Belangrijke olie tegen de giftige afvalstoffen in het lichaam, biedt ook tegenwicht bij alcoholvergiftiging. Kan heilzaam zijn bij jicht en dergelijke en voorkomt dat toxische afvalstoffen zich in het lichaam ophopen, wat ontsteking van gewrichten tot gevolg kan hebben. Het wordt beschouwd als goed tegen obstructies van de lever, de milt en de galblaas. Uitstekend windverdrijvend en spijsverteringsbevorderend middel, geeft opluchting bij misselijkheid, winderigheid, indigestie, koliek en de hik. Venkel heeft de naam, dat het de eetlust vermindert. De zaden werden gekauwd door de Romeinse soldaten als ze geen tijd hadden om een maaltijd te koken, ook tijdens religieuze vastendagen. Culpepper adviseerde venkel aan “degenen die te dik waren geworden”. Kan ook bij babies gebruikt worden, maar wel zeer spaarzaam! Bij heftige buikkrampen, kan venkel icm lavendel, kloksgewijs op het buikje gemasseerd worden.
Urinedrijvend, wat weer welkom is voor die  mensen met overgewicht, bij wie het vasthouden van vocht een deel van hun probleem is. Diuretisch en antiseptisch voor de urinewegen. Een van de meest waardevolle oliën voor behandeling van cellulite (samen met jeneverbes) = opslag van toxische stoffen in bindweefsel (dijen, heupen, buik bij vrouwen). Venkel bevat een plantenhormoon, die een vorm van oestrogeen is, het kan helpen de menstruatiecyclus te reguleren, kan de symptomen van PMS verminderen. Venkel stimuleert de productie van oestrogeen door de bijnieren, nadat de eierstokken zijn gestopt met functioneren. Nog een hormonale werking is het vermeerderen van de melktoevoer bij zogende moeders. Verder gaat er een ontkrampende werking vanuit die ingezet kan worden bij luchtwegaandoeningen zoals astma en bronchitis. In de farmacie wordt venkel “codex” genoemd en ingezet bij medicijn-productie o.a. bij boven-vermelde aandoeningen.

Psychische eigenschappen
De Egyptenaren, Chinezen, Indianen en Grieken gebruikten venkel in de hoop een langer leven, meer moed en meer kracht te verkrijgen. Venkel bevordert dan ook kracht en moed en is goed voor het gevoel van eigenwaarde. Het kalmeert de zenuwen en helpt om slechte gedachten over anderen te verjagen. Negatieve gedachten over anderen worden vaak gevoed door een gebrek aan vertrouwen.

Pas op: - niet gebruiken bij zwangerschap (eerste 4 maanden)
- niet gebruiken bij epilepsie
- niet gebruiken bij pasgeborenen – vanaf ca. 6 weken
- in grote doses kan het een verdovend effect hebben


Sleutelwoord: zelf-vertrouwen © Extrence
Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -