5 - Blauw – Relax

Bij Relax denken we aan ontspanning. Stress genereert vaak een onbestemd gevoel aan de hals, alsof de lucht wordt ontnomen. Het lichaam spant zich onnodig in, met negatief effect. Let wel: Iets is pas stressvol als men het gevoel heeft, dat er meer gevraagd wordt dan dat je denkt aan te kunnen.

Gezonde stress is nodig om goed te kunnen functioneren. Zie het als een viool, met de juiste spanning, krijg je het zuiverste geluid. Als de aangemaakte adrenaline gewoon verbruikt wordt (bijv. spanning bij examen, wedstrijd, sollicitatie) is er helemaal niets aan de hand en lijden de bijnieren daar ook niet onder. Pas als er langdurig adrenaline wordt aangemaakt, zonder dat de tegenhanger nor-adrenaline de kans krijgt, kan de bijnierschors uitgeput raken en geen noradrenaline meer aanmaken. Noradrenaline is een onderdeel van ons immuunsysteem, dus daarom kan langdurige stress leiden tot verzwakking van ons immuunsysteem. Een gespannen voet kan koud en klam aanvoelen, maar ook overactief rood, vaak zijn er meerdere klachten, waardoor je in verwarring gebracht kan worden bij de anamnese, het lijkt een organische klacht, maar wordt eigenlijk veroorzaakt door stress. De stem en intonatie zijn ook indicatoren.

Uitwerkingsgebied: Gehele lichaam,

ontspanning, sedatief, onthaasten, juiste balans tussen spanning en ontspanning. Stimuleert gevoel van welbehagen, rust, acceptatie en inzicht. Innerlijke rust, waardoor weer ruimte komt voor constructieve gedachten. Samenstelling: sedativa en stimulantia, i.c.m. zenuwversterkende oliën.
Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 3 31 75 46 / 06 20 41 08 86 -