De invloed van het gebruik van pre-biotica op de darmen

Prebiotica zijn balaststoffen (voedingsvezels) waar de in de darmen levende bacterien zich aan kunnen hechten en die zij nodig hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen. Daarnaast kunnen prebiotica bijdragen aan een bulk voor de darmen die de peristaltiek verbetert.

Inuline
Inuline is een belangrijk voorbeeld van zo’n balaststof. Het is een wateroplosbare vezel die niet geresorbeerd kan worden in de dunne darm, maar bifidobacteriën beschikken over enzymen die geschikt zijn voor de vertering van inuline.
Allergieën
De microbiële stofwisseling in de dikke darm zet inuline om in onder andere kortketenige vetzuren, die de erytrocyten ten goede komen. Een tekort aan erytrocyten verhoogt de darmpermeabiliteit, wat allergieën en voedingsintoleranties uitlokt. De kortketenige vetzuren hebben daarbij een anticarcinogeen effect.

Clostridium en galstenen: De clostridium bacteriën profiteren van een gebrek aan bifidobacteriën. Clostridium bacteriën maken de ontlasting basisch en belasten de lever. Ook galzouten worden ontoereikend geresorbeerd, waardoor de kans op galsteenvorming toeneemt. Door het gebruik van inuline worden de bifidobacteriën gestimuleerd en de clostridium bacteriën worden teruggedrongen.

Calciumopname: Een volwassene heeft ongeveer 1200 gram calcium in zijn lichaam, waarvan 99 % in de botten en het gebit zit. Calcium wordt samen met fosfaat vastgelegd, waardoor het gebit en skelet stevigheid krijgen. De rest van het calcium in ons lichaam bevindt zich in het bloed, waar het een belangrijke factor is in de bloedstolling.
De calciumbehoefte wordt door verschillende factoren beïnvloed. Fosfaten verlagen de calciumuitscheiding via de urine, terwijl de urinaire afscheiding van natrium en eiwitten samengaat met de calciumuitscheiding. Vitamine D en lactose verhogen de opname van calcium in de darmen. De meeste voedingsvezels, fytaten en oxalaten hebben een remmend effect op de calciumopname. Er is nu een verrijkte inulinevezel waarvoor juist het omgekeerde geldt; de calciumopname neemt significant toe. De fermentatie van deze plantenvezel resulteert in de toename van de bulk maar ook in de productie van korte ketenvetzuren en van acetaat en lactaat in het bijzonder. Als gevolg hiervan daalt de pH van de dikke darminhoud waardoor calcium beter oplost en de diffusie doorheen de dikke darmwand verbetert

Ontlasting nieren en lever: Bifidobacteriën zorgen voor een verhoogde stikstofuitscheiding. Dit ontlast de nieren en lever. De verhouding ammoniak - ammonium verschuift naar het slecht resorbeerbare ammonium dat via de ontlasting het lichaam verlaat.

Daling cholesterol: Inuline bindt triglyceriden, fosfolipiden, vrije vetzuren en cholesterol aan zich. Deze stoffen verlaten het lichaam via de ontlasting.

Inuline zorgt voor een stijging van het volume van de ontlasting, waardoor de darmperistaltiek toeneemt.

Bij lactose-intolerantie zorgt inuline voor een aangesterkte ‘melkzuurflora’ waardor de tolerantie van lactose verbetert.

Inuline inname bij diabetici zorgt voor een vertraagde afgifte van de in de voeding aanwezige koolhydraten. Onderzoek geeft aan dat de glucosetolerantie verbetert, de glucose uitscheiding via de nieren vermindert en een afname van de HbA1 waarde optreedt.

Door het gebruik van inuline neemt het verzadigingsgevoel toe wat een goede hulp is bij het bestrijden van overgewicht.

Prebiotische stoffen met darmsanerende eigenschappen
Naast prebiotica als inuline zijn er prebiotica die hun stimulerende werking op bifido- en lactobacillen combineren met een remming op de ontwikkeling van schimmels of andere pathogenen. Twee voorbeelden daarvan zijn:
Druivenschilextract
Druiven bevatten veel suikers, maar worden toch door de schil effectief beschermd tegen schimmelgroei. Schimmels en gisten op druiven krijgen bij een gezonde plant geen kans om in de druif binnen te dringen en zo de zoete inhoud als voedsel te benutten. Dit komt door het complex aan stoffen dat de schil bevat, deze stoffen vormen een natuurlijke barrière tegen schimmels. In de voedingindustrie worden daarom ook minieme hoeveelheden druivenschil toegevoegd als schimmelremmend conserveermiddel. Daarnaast is de schil zeer rijk aan antioxidatieve stoffen.
Mannan-oligosacchariden
Deze onverteerbare suiker wordt gewonnen uit de celwand van een speciale eencellige. De stof wordt toegevoegd aan veevoeder om de darmen op een natuurlijke manier te versterken. Ook is de opname van voedingstoffen veel beter bij het gebruik van mannan-oligosacchariden. De stof heeft prebiotische eigenschappen; met name de Lactobacillen hebben er baat bij.
Er zijn talloze studies gedaan op veterinair gebied waarin deze stof werd toegevoegd aan diervoeders. Het blijkt een goede vervanger te zijn voor de standaard toegevoegde antibiotica. De werking wordt verklaard doordat Salmonella-bacteriën zich niet kunnen hechten aan de darmvilli en zo worden uitbraken voorkomen. Mannan-oligosacchariden zijn onverteerbare suikers die de bindingsplaatsen op de intestinale epitheelcellen opvullen en zo de darmopbouw bevorderen.

500 gram € 24,50

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 3 31 75 46 / 06 20 41 08 86 -