Toepassingen etherische oliën

Voor diverse toepassingen, zoals verdampen, inhaleren, massage, bad en compressen klik op "meer weten":

Toepassingen:

Verdampen in een aromalamp

Etherische oliën werken zeer sterk op de hersenen en van daaruit op gevoelens, stemmingen, creativiteit en levensvreugde. Bovendien werken ze, als ze worden ingeademd op de ademhalingsorganen. Door bewust adem te halen worden de prikkels van de olie door het hele lichaam gestuurd. Bij het verdampen wordt het bakje met ruim voldoende water gevuld en hieraan worden, afhankelijk van de grootte van het vertrek 6 - 10 druppels eth. olie toegevoegd. Pas op voor oververhitting. De oliën kunnen afzonderlijk gebruikt worden of vermengd met andere soort. Bij voorkeur niet meer dan 3 verschillende oliën gebruiken.

Verdampen met een Aroma-stream

De olie wordt op het filter gedruppeld en door middel van een ventilator in de ruimte gebracht. Gebruik bij voorkeur verschillende filters voor top- midden- of base note.

Inhaleren

Aan een kom heet water worden enkele druppels etherische olie toegevoegd. Men kan ook een inhalatiekom met neus/mond opzetkap gebruiken, verkrijgbaar bij de apotheek.

Massage

De etherische oliën worden hiervoor gemengd met een plantaardige basisolie, zoals bv. amandel, perzikpit, walnoot, jojoba, tarwekiem, teunisbloem, bernagie. Men kan de basisoliën onderling ook mengen.

Voor een lichaamsmassage gebruikt men 1 tot max. 5% eth. olie,

voor een gezichtsmassage 1 tot max. 2,5%.

 

5% = 20 dr. op 20 ml plantaardige olie

1% = 4 dr. op 20 ml plantaardige olie

 

In bad / voetbad

Etherische oliën laten zich niet met water mengen, daarom wordt voor in bad de olie (ca. 6 - 10 dr.) gemengd in een emulgator, dit kan zijn een eetlepel honig, een eierdopje slagroom, een kopje yoghurt, of enkele eetlepels (zee)zout, of uiteraard een pure emulgator.

Als het bad volgelopen is voegt men het mengsel toe.

Voor een therapeutisch bad is het verstandig om eerst het lichaam te reinigen (bv douchen) alvorens het bad te nemen. Als de huid ontdaan is van vuil en vet zullen de oliën beter het lichaam binnen kunnen dringen. Gebruik de etherische oliën nooit onverdund inbad. Citrusoliën dienen zeer zuinig gedoseerd te worden in een ligbad en nooit te gebruiken alvorens een zonnebad te nemen.

Kompressen

Voor lokale applicatie kan men zeer goed kompressen gebruiken, dompel een kleine handdoek in water met daarin enkele druppels eth. olie opgelost, uitwringen en op de gewenste plek leggen, men kan het effekt versterken door een warmtebron (bv kersenpitkussen) over het afgedekte compres te leggen. Meermaals herhalen.

 

 

 

Extrence - Penninghove 28 - 2726 BV Zoetermeer
079 - 331. 75. 46. -